Altea

Altea en Altea Hills ligt aan de Spaanse Costa Blanca tussen Valencia en Alicante. Altea is een kunstenaars- en vissersdorpje. Het stadje in het zuidoosten van Spanje, is gelegen aan de Middellandse zee in de provincie Alicante en ligt zo´n 50 kilometer ten noordoosten van de stad Alicante (beschikt over een luchthaven) en zo´n 130 kilometer ten zuiden van de stad Valencia eveneens met luchthaven. Op beide luchthavens wordt gevlogen door low-cost luchtvaartmaatschappijen. Altea kan ook bereikt worden via de autosnelweg vanuit Brussel (1850 km).

Altea, telt ongeveer 22.000 inwoners, heeft een oppervlakte van 34,4 km² en is gebouwd op een heuvel. Bovenop de berg prijkt de schitterende basiliek met de azuurblauwe koepel. In het tegen een berghelling gebouwde oude centrum, met zijn vele kleine smalle straatjes, hebben zich vele kunstenaars gevestigd en bevinden zich gezellige bars en restaurantjes.

Zicht vanop het terras van het vakantie appartement Een belangrijke bron van inkomsten voor Altea is het toerisme, welke sinds de jaren 50 is gegroeid als gevolg van het zachte mediterrane klimaat, de kindvriendelijke stranden en het karakteristieke stadscentrum.

De geschiedenis van Altea gaat vele eeuwen terug en wordt gekenmerkt door de verschillende beschavingen die in de loop der tijd geleefd hebben. De Iberiërs, Feniciërs, Moslims, Grieken en Romeinen hebben allen hun stempel achtergelaten. Waarschijnlijk komt de naam Altea van het Griekse woord ‘Altahia’, wat betekent ‘ik genees‘ en omdat de stad zich bevindt aan de monding van de rivier Algar (wat “de gezondheidsrivier” betekent) gaan historici ervan uit dat het vroeger een strategisch, geneeskundig en heilzaam oord was.